Hoe ga jij om met pijnpunten in je leven?

Hoe ga jij om met pijnpunten in je leven? Laat je ze voor wat ze zijn? Doe je er iets mee? Leer je ervan? Wetende dat hier juist de uitdaging voor je ligt.

Ik benoem het altijd als een cadeautje waar je iets mee mag doen. Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven.
Vanuit mijn verleden heb ik mogen leren wat grenzen stellen betekent. Ik had het namelijk niet geleerd of wist hoe ik dit moest aangeven, omdat de grens voor mij werd bepaald.
In eerdere relaties kreeg ik hier dus ook mee te maken. Er werd over mij heen ‘gewandeld’. Ik had het gevoel alsof ik er niet toe deed, ik voelde mij niet gezien en gerespecteerd. Ik heb me lange tijd afgevraagd waarom dit was? Wat deed ik verkeerd?
Totdat ik op begeven moment kon zien, wat het mij kwam brengen. Oké…ik mocht dus echt duidelijk mijn grenzen aangaan geven wat ik wel en niet oké vond.
Hoe meer ik hierin groeide, hoe meer deze grenzen automatisch gerespecteerd werden.

I.p.v. in een slachtofferrol te gaan zitten en de schuld bij de ander te leggen, koos ik voor eigenaarschap, eigen verantwoordelijkheid om voor mijzelf te kiezen. Mijzelf lief te hebben in wat ik wel en niet wil.

Oftewel ik heb het cadeautje ontvangen en open mogen maken. Het GOUD wat er in zit, is de les die ik hieruit heb mogen leren.

Een ander voorbeeld: respect. Naast grenzen stellen, had ik ook te maken met respect. Waarin ik mij ook regelmatig afvroeg: ‘Hoe kan het dat de ander mij niet respecteert? Ik was toch een goed persoon? Ik deed toch de juiste dingen?’
Ook hierin had ik de ‘schuld’ bij de ander kunnen leggen (slachtofferrol) en klagen, maar ik koos voor eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik ben in de spiegel gaan kijken (mensen zijn trouwens onze spiegels. Ze laten ons zien waarin we mogen groeien) en gaan onderzoeken: ‘Oke, waarom is dit? Wat kan ik van deze situatie leren? Wat is het wat ik mag gaan zien?
Bij nader inzien bleek dat ik nog meer zelfrespect mocht hebben. Ik kreeg dus de uitnodiging, de kans om te groeien. And I did. Yaayyjj! Oohw groeien is zo fijn, vind je ook niet?!

Daarbij is het ook een feit dat hoe wil iemand je respecteren, als jij jezelf niet/minder respecteert?
Of ieder ander mogelijk thema dat ook maar wordt aangeraakt.
Het leven, de mensen werken als spiegels en dat waarin we geraakt worden, zegt iets over onszelf. Het heeft zelden iets met de ander te maken.

Uiteindelijk gaat het ook om balans. Zolang er iets wringt in je uiterlijke wereld, zal dit ook wringen in je innerlijke wereld. Dát is de spiegel. En wanneer we hier iets mee doen – we gaan het innerlijk aanpakken – zal het in onze uiterlijke wereld ook veranderen. Dan is er ook de balans. Iets wat je in jezelf, als in je leven wilt ervaren.

Hoe ga jij om met pijnpunten in je leven? Zie jij de cadeautjes van het leven?
Leg je het buiten jezelf of kun je het onderzoeken in jezelf?

Dayenne

Voel je vrij om te delen:

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.