fbpx

Hoe kan het dat we soms toch zo hardleers zijn?

Is het niet fascinerend dat we tig keer tegen de spreekwoordelijke lamp aan moeten lopen? Natuurlijk is dit het aspect dat leren heet. We kunnen bewust leren: oefenen, herhalen, oefenen en herhalen totdat iets nieuws ons eigen is. Maar volgens mij leren we ook onbewust en vaak soms zelf op een harde manier. En dat onbewust leren dat zijn de lessen die we in het leven krijgen. Blijkbaar hebben we het nodig om tig keer tegen die lamp aan te lopen (oefenen en herhalen), totdat we ervan bewust worden en ons beseffen…

“en nu ben ik er klaar mee!”

hardleers

Waarom doen we dit eigenlijk? Waarom zijn we zo hardnekkig in onze patronen en overtuigingen?

Naar mijn weten is dit omdat deze patronen en overtuigingen zo vastgeroest zitten, dat we denken dat dit ‘normaal’ is. Dat we ons ermee identificeren. Dat we niet beter weten voor dat moment (en daarom mag er iets anders geleerd worden). En omdat we op dat moment onbewust van onszelf zijn.

Het denken overschaduwt ook het gevoel hierin. Het gevoel, je intuïtie, ‘die stem diep van binnen’, je lichaam, heeft eigenlijk al heel vaak signalen afgegeven. De kunst is natuurlijk om er naar te luisteren. (Het had een vak apart op school moeten zijn). Maar….ook dit is dan weer een les op deze aardeschool: leren luisteren naar jeZelf.

Zodra we durven te vertrouwen op onsZelf – die stem van binnen, dat gevoel – kunnen we ervoor kiezen om zachtleers te worden. Dit was althans een keuze die ik jaren geleden heb gemaakt. Ik was nogal hardleers, totdat ik besloot dat ik het niet meer zo wilde en toch meer naar meZelf ging luisteren.
Niet voor niets ook.

Juist omdat ik niet meer op mijn intuïtie durfde te vertrouwen, waren de lessen des te ‘harder’ om hier weer bij terug te komen. Het gebeurd om een reden. En in dit durven te vertrouwen, vertrouw ik nu op mijn intuïtie en hoeven de ‘lessen’ niet meer zo hard te zijn en mogen ze dus ook zacht zijn. Ook waren ze nodig, omdat ik niet echt meer met meZelf in verbinding stond. Ik leefde zo vanuit patronen en overtuigingen, dat ik iemand was gevormd door het verleden (en andere/vorige levens). Ik mocht dus ook eerst eens Thuiskomen bij meZelf.

Kun je nagaan….ik was iemand die niet wist wat intuïtie was. Onderbuik gevoel? Geen idee wat een ander daar mee bedoelde… En nu blijkt dat intuïtie een Kracht van me is! Superfijn dat ik hier jou en anderen mee kan helpen. En zo is het trouwens vaak. Dat wat diep verstopt zit, weggestopt is, geblokkeerd e/o een angst op zit, is vaak een Kracht van ons. Eigenlijk heel mooi. Vooral ook de reis hier naar toe. Om zo weer dichter bij jeZelf te komen.

Dayenne

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.