fbpx

In het NU zijn.

Hoe kan ik meer in het NU zijn?

Met deze vraag kwam hij naar me toe. Piet merkte heel erg dat hij mijn zijn gedachten in het verleden zat. Herhalende gedachten over hoe iets gelopen zou zijn, als hij andere keuzes had gemaakt. Het zat hem behoorlijk dwars.

Wat er hier gebeurd is dat een ego-deel – laat ik het de mind noemen – hier letterlijk dwars zit, om niet in het NU en dus aanwezig te zijn, hier op dit moment. De mind vindt het makkelijker om in het verleden en de toekomst te zijn. Het verleden omdat het dit nu eenmaal kent en de toekomst omdat het graag zekerheid en controle wilt hebben.

Wanneer je in het NU aanwezig bent, vind je mind dit eigenlijk maar niets. Het kan er niets mee. In het NU vind je namelijk rust, stilte, in contact met jezelf en je lichaam. Gewoon hier. Niets anders. En dit vindt je mind niet zo fijn. Omdat het dit niet gewend is. Je mind vindt dit vreemd en geeft uiteindelijk onrust. Deze wil het liefst de controle weer overnemen, geeft hierbij dus gedachten af, piekeren, zorgen en hoppa….je zit zo weer in je hoofd, in het verleden of de toekomst en uit je hart waar rust en vertrouwen is.

Herken jij dit?

Dan wil ik je als tip meegeven, om dagelijks – het liefst meerdere keren per dag – bewust contact te maken met je lichaam. Neem eens 5 of 10 minuten de tijd om te gaan zitten/liggen. Sluit je ogen en doe een bodyscan. Scan je hele lichaam van top tot teen. Hoe voel jij je? Hoe voelt je lichaam? Voel je je goed of voel je spanningen? Je hoeft er verder niets mee. Gewoon ervan bewust zijn. En gewoon eens even helemaal niets.
Laat je gedachten voor wat het zijn, namelijk gedachten. Je hoeft niets met deze gedachten, je hoeft er geen gehoor aan te geven. Blijft je aandacht heel erg in je hoofd, dan is het goed om je aandacht weer te verplaatsen naar je buik, benen en voeten. Hoe meer je dit doet, hoe meer eigen het gaat worden. Automatisch ga je al meer uit je hoofd dan. En zie het als leren. Het is iets nieuws. En wat nieuw is, heeft gewoon tijd nodig om eigen te maken. Herhaling en oefening baart kunst. De aanhouder wint!

Zit je ook veel in je hoofd? Heb je moeite om in het NU te zijn? En zou je ook meer rust willen ervaren of hoe de bodyscan het beste voor jou werkt? Kijk dan eens naar de Intuïtieve Healing Massage. Misschien is dit wel iets wat bij je past.

* Namen zijn fictief om zo de privacy van personen te waarborgen.

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.