fbpx

Intuïtie, wat is dit ook alweer?

Intuïtie. Wat is dit ook alweer? En waarom is het er soms wel en soms niet?

intuïtie

Ik was met een oud-collega in gesprek die een cursus ‘intuïtie’ aan het volgen is. Zo gaf ze in het gesprek aan dat ze ook wel wist wat ‘het probleem’ is. Dit probleem was een stukje angst voor het onbekende en te durven vertrouwen op wat haar gevoel haar vertelde. Ook wel bekend als die stem van binnen; je intuïtie. Ze wilt heel graag vanuit haar intuïtie leven. En toch snapt ze niet hoe anderen het dan toepassen.

Ze zegt: “Als ik in zo’n cursus zit of nu met je in gesprek ben, dan voel ik het wel… Maar als ik dan weer in m’n dagelijkse leven bezig bent, dan lijkt het net alsof ik het vergeten ben en kan ik me er niet toe zetten. Dan denk ik ook steeds maar dat ik het er bij moet laten zitten. Wat moet ik doen om dat te veranderen?”

Herkenbaar?

Voor mij wel in ieder geval. Ik leg haar uit dat dit de kunst is wat leren heet en weer durven te vertrouwen op jezelf. We hebben moeten leren lopen, moeten leren voor onze examens, voor ons rijbewijs etc. M.a.w.: oefenen, herhalen, oefenen, herhalen en uiteindelijk wordt het meer je eigen. Weet ook dat je intuïtie er ALTIJD al is geweest, maar vaak en velen hebben dit diep weggestopt of het is geblokkeerd. We hebben geleerd om er niet meer op te vertrouwen.

Stel je eens voor toen je kind was en je wist intuïtief wat wel/niet klopte en je deelde dit met je ouders of anderen en deze mensen zeiden dan dat het niet klopte wat je zei…. Dat er misschien letterlijk werd gezegd: “Ja maar dat klopt niet wat je zegt” of “Nee, zo zie je dat verkeerd”, “Het is niet waar wat je zegt”. Terwijl je diep van binnen wist dat dit wel zo was.
Ik kan me dan heel goed voorstellen (my kind of story too…) dat je jezelf in twijfel neemt en je niet meer (durft te) luistert naar je eigen gevoel, je intuïtie. Vergeet hierbij ook niet dat velen van ons zo zijn opgevoed, ook door de maatschappij krijgen we een ander bord voorgeschoteld.

De les in deze is: weer leren (durven) te vertrouwen op jezelf. Jouw intuïtie.

Zie het bijvoorbeeld als een spier; de intuïtie spier.

Als je naar de sportschool gaat of wanneer je aan het revalideren bent, moet je je spieren ook weer trainen om sterk te worden. Zo is het ook met je intuïtie in dit geval. Het is blijven oefen en trainen totdat het sterker wordt; totdat je je er weer meer bewuster van wordt. Vandaar dat we ook worden aangetrokken tot bepaalde cursussen of workshops of zoeken we hulp bij iemand die ons hier verder in kan begeleiden. Het zijn de tools zodat we ons weer kunnen her-inneren wat we al weten. Zodat we die ‘intuïtie-spier’ weer kunnen aansterken. Het is er namelijk nog steeds. Alleen door bepaalde gebeurtenissen is het geblokkeerd, weggestopt of zit er een angst op om het weer te vertrouwen.

Ook zie ik de cursussen e.d. die we volgen als de lessen die we volgen, zoals we dit ook doen als we naar school gaan/gingen. En het examen vind je terug in je dagelijkse leven. Daarom lijkt het ook weer even lastiger wanneer we er weer ‘alleen’ voor staan. Dus wanneer we geen cursus volgen of met iemand in contact zijn die dit ‘wel al onder de knie’ heeft.

Geef dus ook niet zomaar op. Juist hier ligt de uitdaging en dus ook je groei. Dat je het zelf mag gaan ontwikkelen. Want als het je buiten je cursussen om lukt, dan maak je daadwerkelijke groei door. Dat wat je tijdens een cursus (of ergens anders) leert, mag je dus toepassen in het leven. Hier (op aarde) is het examen. En wat nu nog niet is, komt echt wel een andere keer. Dit is met alles en heet dus leren. Oefenen, herhalen, oefenen, herhalen totdat het eigen is. Dan heb je iets geleerd. Eerst durf je meer te vertrouwen op jezelf (je intuïtie-spier is aan het groeien / wordt sterker), later vertrouw je gewoon op jeZelf, je gevoel, je intuïtie (je intuïtie-spier is sterk genoeg geworden).

Hoe zit het met jou intuïtie? Durf jij te vertrouwen op je gevoel? Kun jij makkelijk luisteren naar jezelf en je lichaam?

Dayenne

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.