fbpx

Wat kan pijn in je onderrug betekenen?

Onderrugklachten – uit je kern – aandacht voor jezelf.

Veel, is het antwoord in eerste instantie. Omdat het afhankelijk is van ieder persoon en de situatie. Voor mij ook een signaal van het lichaam en je kern die je iets duidelijk wilt maken.

Vanuit mijn visie zie ik de onderrug, de onderbuik, het bekken en heupgebied voor je kern, het centrum. Sowieso fysiek gezien is dit het midden (centrum) van ons lichaam t.o.v. het hoofd en de voeten.
Wanneer je stevig in onze schoenen staat en sterk op je benen, ben je niet zomaar omver te slaan. Letterlijk als figuurlijk. Je bent dan ook dicht bij jezelf: je kern, je centrum, je wezen.
Over het algemeen kun je goed je grenzen aangeven, wat je wel/niet wilt, waar je behoefte aan hebt en ben je trouw aan jezelf.

Een reden voor last van je onderrug kan zijn dat je meer buiten jezelf aanwezig bent, door bijvoorbeeld:

  • jezelf weg te cijferen
  • meer met anderen en de behoeften van anderen bezig te zijn
  • please-gedrag
  • moeite met grenzen aangeven
  • je eigen behoefte/noden niet kunnen voelen

Het betekent niet dat dit de oorzaak is van de rugpijn, maar dat jouw rug en je kern (je wezen) je iets duidelijk willen maken, door bepaalde signalen af te geven. Om op deze manier weer dicht bij jezelf te komen. Terug in je centrum.

Het lichaam HELPT ons namelijk. Het werkt niet tegen ons. Het is een geniaal meetinstrument en vertelt je precies wat er aan de hand is en waar je op mag letten.

Wanneer signalen duidelijk voelbaar zijn zoals pijn of spanningen, wilt het lichaam als het ware zeggen:

Hallo, kijk, voel en luister eens even naar mij. Ik probeer je iets te vertellen’.

Het vraagt je aandacht. De kunst is om er dan naar te luisteren. Om de antwoorden ook in je te vinden i.p.v. buiten je.

Je kern.

je kern

Vanuit je kern gezien heb je een flexibiliteit. Fysiek gezien kun je naar links, rechts, voren en naar achter bewegen. Je ruggenwervel maakt dit mogelijk. Je hebt dus een bepaald centrum waarin je kunt bewegen. Figuurlijk gezien laat deze flexibiliteit zien waar en hoeveel je buiten dit centrum (je kern) beweegt.

Maak maar eens een gevende beweging. Reik maar eens een hand uit naar een ander. Welke beweging maakt je rug? Als het goed is, beweegt deze mee naar voren.
Maar wat nu als je altijd een gever bent geweest, de aandacht altijd op de ander hebt gehad en niet op jezelf…
Kun je je voorstellen wat dit voor spanning geeft in je lichaam (je onderrug in dit geval), omdat je in die gevende houding staat?

Overtuigingen, patronen en gedrag.

Er voor anderen zijn.

Stel je hebt meegekregen dat je er voor anderen moet zijn (wat natuurlijk een goede eigenschap is), maar hierdoor niet hebt geleerd hoe voor jezelf te zorgen, ben je dus met je aandacht buiten jezelf (je kern) geweest.
Je lichaam roept je als het ware terug, door bijvoorbeeld spanningen te geven in je onderrug. En die spanning zal blijven, totdat je je beseft wat je lichaam en je wezen je willen vertellen.

Rughernia.

Maar ook bijvoorbeeld wanneer je harder werkt dan je aankunt (neem rughernia als voorbeeld).
Diep van binnen weet je dat je rust moet nemen (je kern spreekt), maar vanuit overtuigingen/patronen heb je misschien geleerd: ik moet doorgaan. Nog even dit en nog even dat.
Ook in dit geval ga je buiten je grenzen. Dan komt het spreekwoord:

‘wie niet luisteren wil, die moet maar voelen’

M.a.w. je lichaam gaat signalen afgeven, totdat je gaat luisteren (en dus de klachten ook voelt).
In zo’n geval als rughernia, heb je hoogstwaarschijnlijk de signalen genegeerd, waarop het lichaam besluit en nu is het goed geweest. Ik kan niet meer.
En dan kun je inderdaad ook niks meer. Je wordt stil gelegd en hopelijk met de inzichten dat je te lang door bent gegaan, ofwel over je grenzen heen.

Onderdrukking.

Een andere vorm is onderdrukking. Bij een druk in je onderrug, kun je je zelf afvragen: wat onderdruk ik?

Al is onderdrukking een groot begrip in deze. Waar het op neer komt is dat iedere vorm van niet in je kern aanwezig zijn, een onderdrukking van jezelf is.

Dus ook weer:

  • als je er voor anderen bent, ben je er niet voor jezelf (je onderdrukt jezelf). Los van het feit dat we er voor anderen mogen zijn. Ik doel op een aangeleerd patroon, waarbij men zichzelf is vergeten.
  • Wanneer je wel rekening houdt met de behoeften van een ander, maar niet die van jezelf, onderdruk je dus je eigen gevoelens en behoeften.
  • Wanneer gevoelens en emoties er niet mogen zijn, is dit ook een vorm van onderdrukking. Dit kunnen aangeleerde patronen zijn of overtuigingen, waardoor je er bijvoorbeeld nooit eerder bij stil hebt gestaan.

Aandacht.

Wanneer jouw lichaam, jouw wezen niet de aandacht hebt gekregen als wat nodig is geweest, gaat het dus signalen afgeven. Vanuit jouw kern.
Gezien je weinig thuis bent geweest in je kern, mag je hier verandering in brengen. Je mag je aandacht meer op jezelf richten. Hierin mag je dan ook onderzoeken en ont-dekken wat dit met je onderrug doet. Wat het met jou en de pijn en spanningen doet.
Wanneer je leert luisteren naar je lichaam, goed zorgt voor jezelf (je behoeften, noden en wensen, je grenzen bewaken, etc) ga je ook met minder klachten en spanningen door het leven.
Én wanneer er dan weer signalen van je lichaam komen, weet dat het je iets wilt vertellen. De kunst is om er naar te luisteren en te handelen.

Om weer even terug bij jezelf te komen.
Ofwel Thuis te komen bij jeZelf.

PS: laat ik duidelijk zijn dat dit gegeven niet voor iedereen zo is e/o in iedere situatie, maar dat dit wel een antwoord kan zijn. Dit zijn mijn bevindingen en ervaringen, van zowel mij persoonlijk als van klanten in mijn praktijk.
Er zijn uitzonderingen dat er puur fysiek en medisch gezien iets anders aan de hand is.

Ervaar jij spanningen of onrust in je lichaam en je weet niet zo goed wat het je wilt zeggen?
Dan is een Intuïtieve Healing Massage een aanrader om weer Thuis te komen bij jeZelf.

Dayenne

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.