Luisteren naar je lichaam, is ook luisteren naar jezelf, naar jouw gevoel en intuïtie en niet alleen maar naar al die gedachten die in je hoofd voorbij komen. Dat zijn namelijk vaak gedachten van het ‘moeten’. ‘Ik moet nog dit, ik moet nog zo.’

Luisteren naar je lichaam, jezelf en je gevoel kun je leren. Maar hoe dan denk je misschien? Nou…eigenlijk is het antwoord heel simpel: als jij je ergens van bewust bent, kun je er ook iets mee.

Bewustwording is altijd de 1e stap.

Wanneer jij je lichaam meer aandacht geeft, ben je ook meer in contact met jezelf. Ook ben je meer in het hier en nu, meer aanwezig en automatisch minder in je hoofd. Als je namelijk teveel in je hoofd zit, grote kans dat je minder snel waarneemt wat er in je lichaam gebeurd.

Door bewust je aandacht naar je lichaam te verplaatsen, kun je erachter komen wat jouw lichaam jou te vertellen heeft. Tevens is het een uitnodiging om dan ook te gaan voelen.

Als jij ergens spanningen voelt, wat zegt dit dan over jou?

  • Ben je teveel aan het doen?
  • Ben je over je grenzen heen aan het gaan?
  • Maak je je druk over zaken die misschien niet zo belangrijk of relevant zijn?
  • Wat speelt er dan eigenlijk allemaal in je hoofd af?

Maar ook als je je onrustig voelt of gewoon niet helemaal lekker in je vel zit? Ga eens voor jezelf na waardoor dit komt? Jouw lichaam helpt je namelijk. De signalen zijn er niets voor niet. Het zegt dan eigenlijk “heey luister eens even naar me, je bent iets aan het doen wat niet goed voor je”.

Door bewustwording groeit jouw lichaamsbewustzijn.

Wanneer jij dus ook meer naar je lichaam gaat luisteren en bewust wordt en bent van de signalen, dan groeit jouw lichaamsbewustzijn. Oftewel hoe meer jij er van bewust bent, hoe sneller en makkelijker je er ook op kan reageren en naar handelen. Zo houd jij jezelf in balans. Dat is waar het uiteindelijk om gaat. Wanneer jij namelijk in balans bent met jezelf, zit je automatisch ook goed in je vel.

Zoals ik vaker benoem is jouw natuurlijke staat van zijn: ontspanning. Jouw lichaam zal je dus altijd willen terugbrengen naar die ontspanning. Wat er dan ook voor zorgt dat je weer bij jezelf komt en dus in balans.

Alles wat anders aan voelt dan een ontspannen gevoel of dat je niet zo lekker in je vel zit, is eigenlijk die schreeuw van je lichaam om het eens anders te gaan doen. Doe je dit niet, dan zal jouw lichaam steeds harder gaan schreeuwen.

Een voorbeeld zoals stress.

In het begin zijn de signalen vrij subtiel. Vaak herken je het ook nog niet direct, want een beetje stress is op zich niet verkeerd. Misschien zijn er wel eens af en toe momenten dat je al wat last van je schouders of rug krijgt of dat je je te zeer druk maakt over zaken, maar eigenlijk valt het nog wel mee. Je kan het nog van je afschudden als het ware.

Echter wanneer je in die situatie blijft zitten (dit kan van alles zijn, zoals werk gerelateerd of betrekking hebben op je privéleven), zul je merken dat je steeds vaker last van die schouders of rug krijgt (of welke andere klachten dan ook). Misschien…

  • …maak je je nog meer zorgen, komen er steeds meer frustraties en irritaties bij kijken.
  • …begin je al wat slechter te slapen of houdt de situatie je gedurende de nacht wakker. Verschillende gedachten en scenario’s die voorbij komen.
  • …begin je minder eetlust te krijgen, blijf je maar doorwerken – want het werk moet toch maar allemaal af.
  • …ga je ongezonder eten, waardoor je maag ook begint tegen te sputteren (dit kan ook al van de stress zelf zijn). Je hebt en krijgt steeds minder zin en puf om nog andere dingen te doen.
  • …ga je jezelf steeds meer afzonderen, omdat je het steeds meer teveel begint te worden.

Ofwel….klachten en signalen worden steeds meer en erger. En misschien in het ergste geval dat je overspannen raakt, in een burn-out terecht komt of misschien een depressie.

Een resultaat wanneer je niet gaat luisteren naar wat jouw lichaam en dus jouw gevoel en intuïtie van binnen te vertellen hebben. Je bent tenslotte niet bij jezelf, want anders zou je er naar kunnen handelen en het niet zo ver laten komen.

Onderliggende thema’s.

Om bij het voorbeeld van stress en spanning te blijven, kunnen onderliggende thema’s zijn zoals:

  • Perfectionisme
  • Onzekerheid
  • Moeite je grenzen te herkennen, te stellen en ze te bewaken
  • Denken dat je niet goed genoeg bent, dus je gaat overcompenseren
  • Je minderwaardig vinden
  • Weinig of minder zelfvertrouwen
  • De people-pleaser zijn
  • Je aanpassen aan de ander of omgeving

Wees er op tijd bij.

Het is niet verkeerd om tijdig aan de bel te trekken en bewust worden en zijn van wat er nog meer allemaal in je leeft. Mocht het zover komen dat je in een burn-out of depressie komt, weet dan ook dat dit eigenlijk een wake-up call is. Jouw ziel (jij die je diep van binnen bent) en lichaam willen je hiermee echt wakker schudden. Dat je gaat inzien dat het nu toch echt anders moet!

Geef jezelf de aandacht die je nodig hebt.

Bewustwording van jezelf en je lichaam is zeker niet verkeerd. Je leert jezelf meer kennen en wat je nodig hebt. Je gaat steeds meer je patronen, overtuigingen en conditioneringen herkennen en inzien waar je doet wat je doet.

Het is vaak ook een uitnodiging om:

  • Voor jezelf te kiezen
  • Je grenzen te stellen
  • Je te uiten, te spreken wat je dwars zit of wat er op je hart ligt
  • Te accepteren wie je bent en dat je goed genoeg bent
  • Gewoon lekker jezelf zijn. Je hoeft je niet anders of beter voor te doen dan wie je daadwerkelijk van binnen bent.

Onder al die patronen, overtuigingen en conditioneringen, daar ligt jouw ware zelf. Het zijn enkel maar lagen over je heen die je gevormd hebben tot iemand die je eigenlijk van binnen niet bent. Althans niet volledig.

Vaak zijn het beschermings- of overlevingsmechanismen, omdat het nodig was om met bepaalde situaties om te gaan. Deels komt het ook vanuit de opvoeding en je omgeving. Als kind zijnde groei je op en bepaalde mensen zijn een voorbeeld voor je. Je handelt naar hoe zij handelen of wat er gezegd wordt. Hiermee raak je al een deel van je vanzelf vandaan.

Of mogelijk heb je traumatische of ernstige gebeurtenissen meegemaakt. Allemaal zaken die invloed hebben op hoe jij opgegroeid bent en je ontwikkelt hebt. Voor lange tijd heeft je dit gediend, maar er komt een moment dat gaat jouw ziel tegensputteren.

Door bewustwording kom je uit je comfortzone: groeien, leren en je verder ontwikkelen.

Jouw ziel wilt namelijk niets anders dan groeien, leren en ervaringen op doen. Lange tijd heb je dus kunnen doen wat je altijd hebt gedaan, echter kom je steeds meer in situaties terecht die jou niet meer dienen of niet meer voor jou werken.

Dan komen er dus bijvoorbeeld die spanningen, stress en klachten. Puur om je eigenlijk in te laten zien dat wat je altijd hebt gedaan niet meer voor je werkt. Jouw ziel heeft er genoeg van. Het is tijd voor verandering. Het is tijd om verder te groeien, ook dus als persoon.

Ook al lijken die situaties tegen je te werken en niet leuk, maar eigenlijk zijn ze er voor een goed doel.

Het leven met al z’n situaties is namelijk vóór jou, nooit tegen jou. Al die situaties komen jou iets brengen. Kun jij het ook ontvangen?

En ook daarom is bewustwording zo belangrijk. Zorgen dat jij steeds meer je echte zelf wordt en ook op persoonlijk niveau verder kunt groeien en ontwikkelen.

Wat wilt jouw lichaam of bepaalde situaties je vertellen? Wat spiegelt het jou? Sta er maar eens bij stil. Geef jezelf de aandacht die nodig is.