De signalen van je lichaam herken je door de klachten die je ervaart.

Als je ervan uit gaat dat jouw lichaam je juist wilt helpen naar de signalen te luisteren i.p.v. jou tegen te werken, ben je al een heel eind. Belangrijk om te onthouden is ook dat jou natuurlijk staat van zijn ‘ontspannen’ is.

Echter we leven helaas in een maatschappij waar we juist veel spanning ervaren. We moeten zus, we moeten zo. Er wordt veel van je verwacht en druk en prestatie nemen steeds meer toe.

Doordat jouw lichaam jou signalen afgeeft, helpt het jou om weer terug te gaan naar je natuurlijke staat van zijn: ontspannen dus. Af en toe een relaxdag of -avond inplannen helpt wel, maar uiteindelijk wil je graag dat het op de lange termijn effect heeft.

Wat voor signalen zijn er bijvoorbeeld?

Zoals gezegd vaak zijn signalen klachten die je ervaart, zoals:

 • Spanningen
 • Stress
 • Hoofdpijn
 • Schouder- e/o nekpijn
 • Onrust
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Veel in het hoofd aanwezig zijn (denken, piekeren, zorgen maken)
 • Emotioneler zijn / minder kunnen hebben
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Negatieve gedachten
 • Negatieve emoties zoals irritatie, frustratie, boosheid, woede, een kort lontje hebben. Dit zijn geen fysieke klachten, maar beïnvloeden het fysieke wel door o.a. spanningen in je lijf.

Wat wilt jouw lichaam met die signalen je eigenlijk vertellen?

Dat je iets aan het doen bent dat niet bij je past of niet goed voor je is.

Misschien ga je over je eigen grenzen heen of ben je iemand die “maar door blijft gaan”. Of ga je te zeer in de ratrace van het leven mee en vind je het lastig om vanuit je eigen natuur/ritme te leven. Wellicht leg je de lat voor jezelf te hoog (perfectionisme), leg jij je teveel druk op of komt de druk van buitenaf, waardoor je denkt dat je nog meer moet doen. Etc…

Wat jij dus o.a. fysiek, mentaal of emotioneel als negatief ervaart, zegt iets over hoe jij je van binnen voelt of wat er anders mag om weer tot jezelf te komen. Wederom terug naar ontspanning, zodat je weer lekker in je vel zit, helemaal jezelf bent en je goed en gelukkig voelt.

Hoe kun je het beste met je klachten omgaan?

Advies is om niet alleen symptomatisch te handelen, maar ook te kijken wat jij er aan kan doen om de klachten te verminderen. Om dus naar de kern te gaan, daar waar het probleem ontstaan is.

 • Voorbeeld 1:

Stel je ervaart stress en hierdoor heb je last van spanningshoofdpijn. Een voorbeeld van symptomatisch[1] handelen is een pijnstiller nemen om de hoofdpijn te minderen. Deze pijnstiller zal goed zijn werking doen, echter is het van korte duur. Nadat het is uitgewerkt, is het mogelijk dat de hoofdpijn weer terugkomt. De stress is hiermee ook nog niet weg.

Hoofdpijn is in dit voorbeeld de fysieke uiting ervan. Maar waardoor komt deze stress en hoe kun jij deze stress verminderen of zelfs doen afnemen?

 • Voorbeeld 2:

Stel je hebt last van spanningen in je nek en schoudergebied. Symptomatisch gezien kun je dan ook bijvoorbeeld een pijnstiller nemen, een massage nemen of naar een (fysio)therapeut gaan. Dit kan zeer zeker helpen. Echter de vraag is lost dit het daadwerkelijke probleem op? Het is dus ook goed om te kijken waardoor die spanning in je nek en schouders ontstaan is?

 • Is het stress?
 • Neem je teveel op je schouders / teveel hooi op de vork nemen?
 • Draag je de lasten en zorg voor en van anderen?
 • Zit je teveel in je hoofd, waardoor je je druk maakt over vrijwel alles. Je blijft piekeren en je zorgen maken?

Wanneer jij teveel in je hoofd zit, is er dus ook veel activiteit in en rondom je hoofd, wat je als spanning kan vertalen. Deze spanning is dan ook voelbaar in nek en schouders.

Andere voorbeelden kunnen zijn dat je lichaams- of werkhouding niet goed is, waardoor je last krijgt van je nek en schouders. Ook hierbij is het verstandig om te kijken hoe je dit kunt aanpassen.

Pak dus het probleem of de oorzaak aan. Symptomatisch behandelen werkt zeker ondersteunend, maar is in bepaalde gevallen maar een tijdelijke oplossing. Als hierbij dan ook nog bijvoorbeeld medicatie bij komt kijken heb je dit hoogstwaarschijnlijk blijvend nodig. Ergens zou dit zonde zijn, als er ook een oplossing voor het probleem zelf bestaat. Goed dus om dat verder te onderzoeken.

Voorop staat dat als er medische zorg nodig is, hiervoor dan ook altijd contact moet worden opgenomen met een (huis)arts of specialist. Dayenne van praktijk Echt Bewust zal je dan ook altijd doorverwijzen.

[1] Symptomatisch handelen is het symptoom (de verschijnselen die zich voordoen) aanpakken. Er wordt behandeld wat zichtbaar is en hoe deze verholpen kunnen worden. Hiermee hoeft het daadwerkelijke probleem of oorzaak niet opgelost te zijn.

Dayenne

Dayenne

I will be back soon

Dayenne

Heyy! Waarmee kan ik jou van dienst zijn? Stel gerust je vraag via whatsapp of bel mij.

chat