Vaak leef je zo vanuit je hoofd of automatische piloot, dat je de signalen van je lichaam hiermee negeert. Misschien herken je het wel…je voelt je moe (een gevoel, dus het komt vanuit je lichaam), maar je zegt:
- “Ik moet nog even dit, ik moet nog even dat…”
- “Kom maar ik doe dit nog wel even…”
- “Ik maak dat nog wel even af, anders kom ik nooit aan rust toe…”
- “Ja hoor die extra taak doe ik nog wel…”
En waarschijnlijk kun je er nog wel meer voor jezelf bedenken.
Het probleem is dat je DENKT dat je nog heel wat MOET. Maar sta er eens vaker bij stil of dat ook zo wel is? Moet het allemaal echt? Of kun je ook toegeven aan wat je lichaam je aangeeft?
Luisteren naar je lichaam bij spanningen.
Spanning in rug, nek en schouders.
Wanneer je met spanningen in je lichaam te maken hebt, heb je bijvoorbeeld ook veel last van schouders, rug en nek. Dit kan te maken hebben met je lichaamshouding, bijvoorbeeld doordat je een kantoorbaan hebt of veel achter de computer zit wat jouw nek en schouders kan beïnvloeden.
Maar het kan ook zo zijn dat je iemand bent die teveel hooi op de vork neemt. En dus de lasten ervan op je schouders draagt. Je neemt steeds meer tot je en dit kan dus bedrukkend werken en spanning geven in je schouders en nek.
Of wanneer je teveel in je hoofd zit. Veel denken, piekeren, zorgen maken e.d. geven veel activiteit en spanning in en rondom je hoofd. Dit trekt uiteindelijk door naar je nek, schouders en verder je rug in.
Misschien ben je wel iemand die de zorg draagt van en voor anderen. Ook dit kun je in je rug, schouders en nek gaan voelen.
Burn-out of overspannen.
En niet te vergeten een burn-out. De naam zegt het al: je bent opgebrand. Je bent doorgegaan, terwijl jouw lichaam je al langer signalen aan het geven was. De vraag is herkende jij die signalen? Was jij je ervan bewust wat jouw lichaam en je gevoel je eigenlijk vertelde?
Een burn-out is vaak het gevolg van maar door blijven gaan en vooral leven vanuit het hoofd en de signalen van het lichaam missen. Vaak zie ik ook een burn-out bij mensen die weinig tot geen contact met hun lichaam en gevoel hebben. Dat mag dan echt geleerd worden, om te voorkomen dat een nieuwe burn-out ontstaat.
De burn-out komt je uiteindelijk iets brengen. Je hebt er iets uit te leren. Het ligt namelijk niet buiten je, maar in je.
Luisteren naar je lichaam is luisteren naar wat het heeft te zeggen.
Als je ergens last van hebt, spanningen ervaart, wilt jouw lichaam hiermee iets signaleren. Maar wat is de vraag?
Door te kijken naar wat het voor een gevoel is, kun je erachter komen wat er onderliggend speelt.
Een gevoel in dit geval kan zijn: spanning, drukkend, benauwend, zeurend, irriterend, pijnlijk, beklemmend. Wat reflecteert dit in jou of je leven?
Misschien ken je wel de uitspraken, zoals:
- Er ligt iets zwaar op de maag
- Een knoop of steen in de maag hebben
- Wat heb je op je heupen?
- Je hart vasthouden
- Etc.
Deze uitspraken zijn er niet voor niets, omdat het je iets wilt vertellen. Jouw lichaam wilt als het ware hiermee zeggen: “Heey luister eens naar me, want je bent iets aan het doen wat niet goed voor je is.” Jouw lichaam wilt namelijk terug naar de natuurlijke staat van zijn, welke ontspanning is.
Luisteren naar je lichaam is kijken naar wat er in je leeft.
Vanuit een holistische visie gezien mag je het vooral in je zoeken. Want hoe jij je van binnen voelt, dat straal je naar buiten toe en het lichaam geeft daar dus uiting aan.
Voorop staat dat als er medische zorg nodig is, hiervoor dan ook altijd contact moet worden opgenomen met een (huis)arts of specialist. Dayenne van praktijk Echt Bewust zal je dan ook altijd doorverwijzen.