Er kan van alles aan de hand zijn waarom jij niet lekker in je vel zit. Vanuit mijn visie en holistische werkwijze is het vooral onderzoeken hoe jij je van binnen voelt. Je bent je namelijk van veel dingen bewust, maar wat leeft er in jouw onderbewuste ofwel jouw innerlijke wereld?
Welke signalen zijn er als je niet lekker in je vel zit?
Kijk eens of jouw lichaam bepaalde signalen afgeeft, zoals bijvoorbeeld spanningen of dat je veel in je hoofd zit. Vervolgens kijk je naar wat dit reflecteert in je leven?
• Hoe ervaar je de werkdruk of het plezier in je werk?
• Hoe is de thuissituatie?
• Hoe is je relatie met je partner?
• Is er iets in je verleden gebeurd dat je verstandelijk een plek hebt gegeven, maar emotioneel gezien misschien nog niet?
• Heb je te maken gehad met traumatische of ernstige gebeurtenissen?
Er kan op verschillende vlakken zich iets voor doen en dat beïnvloedt jou als persoon. Afhankelijk hoe jij je eronder voelt, geeft dat de mate weer hoe lekker jij in je vel zit.
Vaak DENK je ook dat er niets of weinig aan de hand is, echter speelt er zich op GEVOELsniveau wel het e.e.a. af.
Wat leeft er in het bewuste, onderbewuste en onbewuste deel?
Misschien heb je de volgende afbeelding wel al eens gezien:
Zoals je kunt zien ben je maar beperkt in het geen je bewust van bent. In je onderbewuste leeft veel meer. En dat is juist waar je naar mag toe gaan. Dat vraagt wat zelfonderzoek, maar ook te durven gaan voelen, jezelf in de spiegel aankijken en radicaal eerlijk naar jezelf durven te zijn.
Het is namelijk niet altijd leuk om te ontdekken wat er in je leeft, maar juist daar ligt wel het antwoord op waarom jij je voelt als je niet zo lekker in je vel zit.
Hierbij heb je ook nog het onbewuste deel. Zoals de naam al zegt je bent je dan helemaal niet bewust van wat er in je speelt. Vaak zijn dit zaken die diep verdrongen zijn, zoals bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen of gebeurtenissen die al vroeg in je leven gebeurd zijn (bijvoorbeeld in je 1e levensjaren). Dit heeft vaak tijd nodig om naar de oppervlakte te komen en ook onder de juiste begeleiding.
Veel in je hoofd.
Aangeleerd gedrag.
De meeste mensen zitten heel veel in het hoofd, omdat dit aangeleerd is. Dit gebeurd al generaties lang, maar ook omdat de “maatschappij” hierop in gericht is. We worden veel mentaal gevoed, ook in het onderwijs. Veel is gericht op prestatie en druk, maar het gevoel komt weinig aan bod.
Ik weet niet hoe de huidige stand van zaken is, omdat er hier wel een verandering in plaats vindt, maar m.i. is in de meerderheid van het onderwijs geen vak geweest dat te maken heeft met: luisteren naar je gevoel, lichaam en intuïtie.
Kijken we ook naar voorgaande generaties zie je vaak dat – als het om gevoel of emoties gaat – hier niet over werd gepraat. Het werd zogezegd ‘onder de mat geschoven’. Het werd allemaal onderdrukt. Het kreeg dus niet de kans om van onderbewust naar bewust niveau te komen, waardoor je ook niet beter weet wat er überhaupt in jouw gevoels- of innerlijke wereld leeft.
Een beschermingsmechanisme.
Een andere reden waarom je veel in je hoofd zit is, omdat dit een beschermingsmechanisme is. Je hoofd (om het even simpel te houden) doet zijn werking hierin goed, echter komt er moment dat het ook tegen je kan werken.
Het beschermt je namelijk dan voor wat er in jouw gevoelswereld (deels het onderbewuste) leeft. Het leidt je maar af met zinloze gedachten. En die gedachten nemen je eindeloos mee in verhalen, wat alleen maar erger kan worden dat je zelfs gaat piekeren over van alles en je zorgen blijft maken. Weet dat jij niet deze gedachten bent. Je hébt gedachten.
Wat je mag doen om lekker in je vel te zitten.
Dus om lekker in je vel te zitten, zul je mogen leren om te luisteren naar je gevoel en intuïtie, maar ook naar je lichaam. Het werkt tenslotte allemaal met elkaar samen. Er is ook niets mis met het denken, echter ook hierin mag je leren dat het vóór je werkt en niet tegen je werkt.
Wanneer je helemaal in balans hiermee bent, dan ontstaat er ook een hoofd-hart-buikverbinding. Dat is het optimale om én in balans te zijn én om dus lekker in je vel te zitten. Je weet wie je bent en wat je wilt. Je bent (nagenoeg) vrij van overtuigingen, conditioneringen en (gedrags)patronen die jouw gevormd hebben tot iemand die misschien niet bent.
Wanneer je dit niet weet of moeite hebt om te voelen, is het ook lastiger om echt goed in je vel te zitten. Zeker als er onderliggende thema’s spelen of er van alles in je innerlijke wereld leeft waar je nog niet zo bewust van bent.
Zoals in het begin van het artikel kan er dus van alles aan de hand zijn waarom jij je niet lekker in je vel zit. Dit artikel is geschreven vanuit mijn visie en werkwijze. Maar ook voeding heeft invloed op hoe jij je voelt. Jouw leef- en slaappatroon heeft hier invloed op. Hoe fit voel jij je? Hoe zit het met je energie?
Raadzaam dus om te onderzoeken wat er bij jou speelt.