fbpx

Van denken naar voelen.

We zitten in een verandering van denken naar voelen. We mogen meer met ons hart en gevoel (onze buik) in verbinding komen. En dit is niet zomaar 1-2-3 gebeurd. Dit mogen we aandacht geven. Zeker ook omdat het nieuw is.

We leven al eeuwen leven vanuit het hoofd.

We hebben tig eeuwen geleefd vanuit het hoofd, de maatschappij die erop inspeelt. Ego-gebaseerd, manipulatie, dominerend, verdeeldheid. Iets wat we ook terug in de wereld zien. De oorlogen, het jij en ik, de ene die zogenaamd beter is dan de ander, het moeten, het presteren en meer meer meer. Allemaal voeding voor het ego, maar ons hart kan er weinig mee.

Durf jij te luisteren naar je gevoel en je hart te volgen?

Ons hart wilt vreugde, verbinding, liefde. Het hart wilt dat we meer onze eigen weg volgen. Dat wat je gevoel je ingeeft.
Ook zicht- en voelbaar op fysiek niveau. Wat zegt je lichaam in bepaalde situaties? Hoe voelt stress aan? Hoe voelt vreugde aan?

We zijn zo gewend om te handelen naar hoe we het tot nu toe gedaan hebben, dat het dus ook opnieuw wennen is te leven vanuit je gevoel en je hart.

Bij iedere keuze, beslissing of situatie is het goed om te voelen. Wat zegt je gevoel eigenlijk?

Hoe voelt het om een keuze te maken of te handelen in een situatie vanuit je gevoel i.p.v. te handelen vanuit het verstand?
Voelt het goed? Voelt het slecht? Krijg ik spanning in mijn lijf als ik aan die situatie of beslissing denk of geeft het mij juist vreugde? Komen er kriebels in mijn buik? Word ik vrolijk, voelt het licht en krijg ik er energie van?

Dat is de graadmeter als het om voelen gaat. En ons verstand….vaak vindt ie er wat van. Dan komen er bepaalde gedachten omhoog die het gevoel in twijfel gaan nemen, angst dat er omhoog komt of dat toch wel niet zo zal zijn.
Mooi om deze opkomende gedachten eens te observeren.

Voor mij is het heel simpel. Een gevoel is een JA of een NEE.
Iets voelt goed of iets voelt niet goed. Punt.

Alles wat er achter aan komt, zijn over het algemeen excuses, smoesjes, escapes van het verstand. Deze heeft zo lang aan het roer gestaan, die wil graag zijn plek blijven behouden.
En omdat het nieuw is – luisteren naar je gevoel en je hart – heeft het ook gewoon z’n tijd nodig om hier aan te wennen.

Er komt vanzelf meer vertrouwen.

Hoe meer we het toepassen, hoe meer het verstand hier ook in meegaat. Vanuit het verstand komt er meer vertrouwen (i.pv. angst – waar het verstand nogal een meester in is. Klein blijven, in de comfortzone blijven, twijfels hebben, zorgen maken).

Ze zeggen niet voor niets: “Het hart weet de weg”. En hoe cliché het ook klinkt, waar is het wel. Juist omdat het gevoel, het hart alleen maar een ja of nee kent.

Hoe kunnen we dit gevoel laten groeien en het vertrouwen op het hart?    

Zie het als een soort spier die we trainen en aansterken. Net zoals we in de sportschool spieren aansterken door te trainen, gebeurt dit ook met ons gevoel. Wanneer je er aandacht aangeeft groeit het.

En ons hoofd, het denken…? Die laten we voor wat het is. Wanneer we gevoelsmatig de juiste keuze of beslissing maken, hebben we het denken nodig om het te begrijpen en uit te voeren.

Wanneer hoofd, hart en buik op één lijn zitten en samenwerken ervaren we balans in ons leven. We zijn in harmonie met onszelf, voelen ons goed en zitten lekker in ons vel.

Dayenne.

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.