fbpx

Wat doen vastzittende emoties in je lichaam?

Wat is een emotie?

emotie

Op z’n engels is het e-motion: energy in motion ofwel energie in beweging. Een emotie wil niets anders dan vrij kunnen stromen. Of dit nu boosheid, verdriet, angst, lachen, vreugde, liefde is…alles is een energie dat gewoon door ons heen wilt stromen, wilt bewegen.
Kijk maar naar kinderen, die kunnen dit heel goed. Een emotie komt en gaat. Jonge kinderen zijn hier nog niet in afgeremd. Er zijn nog geen overtuigingen e/o patronen die ze tegenhoudt hier in. Iets moois waar we nog steeds van kunnen leren.

Zodra we ouder worden en onze persoonlijkheid meer vormt en dus overtuigingen en patronen actiever worden

(wees sterk, huilen is voor kinderen, doe maar normaal – dan doe je al gek genoeg, stel je niet aan….je kent ze vast zelf wel),

is vaak ook de tijd dat we bepaalde emoties gaan onderdrukken. Ook vervelende gebeurtenissen die we hebben meegemaakt, zoals gekwetst voelen, genegeerd of afgewezen; verschillende vormen van liefde die pijnlijk waren, kan er ook voor zorgen dat we dit gevoel – de liefde – niet meer durven, willen of kunnen toelaten.

Energieën die vrij willen stromen.

Al met al zijn dit allemaal energieën die vrijelijk willen stromen. Maar zodra wij iets niet meer willen ervaren, vanuit angst, pijn, verdriet e.d. gaan we dit blokkeren. En deze blokkades zetten zich met en met steeds meer vast in ons lichaam. Wat zich dan ook weer uit in spanningen in je lijf. Hoe minder we er mee doen, hoe groter de blokkade wordt. Het zet zich niet alleen energetisch vast, maar ook fysiek, emotioneel en zelfs mentaal. Op alle lagen kunnen zo blokkades zich ophopen.

De oplossing is: laat je emoties vrij stromen. Als dit verdriet is, huil dan. Iedere traan die uit je ‘rugzakje’ is, is er één minder zeg ik maar altijd zo. Als je boos bent, wees boos. Laat je gaan, maar laat je niet meeslepen door je emotie. Je bent namelijk niet je verdriet of je boosheid, het wil enkel door je heen stromen. Als je pijn hebt, schreeuw, huil of doe wat nodig is op dat moment. Als je bang bent, laat ook dat er zijn. Huil als het nodig is, zodat de energie zijn weg naar buiten kan vinden.
Weet…een emotie komt en gaat. Vaak duurt het kort, soms iets langer. Geeft niks. Het wil eruit, het wil stromen en bewegen. Net zoals dit bij kinderen gaat. Ze huilen en 5 minuten later lachen ze weer en 15 minuten later zijn ze misschien even boos. Hoe mooi is het om zo te ervaren wat emoties eigenlijk zijn.

Hoe zit het met jou emoties? Durf jij ze er helemaal te laten zijn?

Dayenne

Hier zijn cookies aanwezig, waardoor de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker wordt.