Home » Blog » Algemeen » Het lichaam slaat emoties en traumatische ervaringen op

Het lichaam slaat emoties en traumatische ervaringen op

door | 15 aug, 2022 | Algemeen, Inspiratie

Er is een boek genaamd ‘The body keeps the score’ dat gaat over traumatische ervaringen en hoe dit in ons lichaam wordt opgeslagen. Maar het zijn niet alleen de traumatische ervaringen die in ons liggen opgeslagen, ook emoties algemeen gezien worden door het lichaam opgeslagen, mits je er geen uiting aan geeft.

Wat betekent dit op mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch niveau voor ons?

Iemand die bijvoorbeeld veel woede ervaart, maar deze niet uit en onderdrukt is als een snelkookpan waarvan de deksel er niet af gaat. Wanneer de druk van de ketel er dus niet af kan (ofwel de emoties worden niet geuit), bouwt zich een ontzettende spanning op.

Voor het lichaam geldt hetzelfde: er bouwt zich spanning op. Hoe ervaar je dit? Als een gespannen gevoel e/o lichaam.

Ervaar je veel stress en kun je niet ont-spannen (je ontdoen van die spanning) bouwt zich dit in je lichaam op. Spanning is dan de onderdrukking van verschillende emoties e/o gebeurtenissen. Enerzijds is het een gevolg ervan, anderzijds is het een signaal van jouw ziel en lichaam om er iets mee te doen. Om gehoor te geven aan datgene wat innerlijk in je leeft.

Hoe vertaal je dit holistisch?

Alles heeft zijn oorsprong op zielsniveau of het energetische niveau. Alles is tenslotte energie. Echter wanneer energetisch gezien niets wordt opgeruimd, losgelaten of geheeld, gaat het zich in de andere subtiele lichamen manifesteren. Van het energetisch/spiritueel lichaam naar het mentale lichaam, vervolgens in het emotionele lichaam en tot slot in het fysieke lichaam.

Energie is op het oog niet direct zichtbaar, maar het is er wel degelijk. Kijk maar naar wind- of zonne-energie.
Een voorbeeld over een ijsklontje dat water in vaste vorm is, terwijl water in vluchtige vorm stoom is. Stel je dit ook voor met energie. Energie is vluchtig, het stroomt in principe als water. Echter wanneer heel veel energie bij elkaar komt, wordt het vaster (kijk maar in alle materie om je heen) en in jouw lichaam geeft dat een blokkade. Wanneer hier niets mee gedaan wordt, gaat het zich dus in het lichaam vast zetten. Hoe ervaar je dit? Je voelt spanning, pijn of een andere klacht.

Wil je dus een blokkade ‘eruit halen’, dien je bewust te worden/zijn wat deze blokkade is. Wat zit dus achter de spanning? Is het een emotie, een trauma of iets anders uit het verleden? Welke gedachte of overtuiging is hieraan gekoppeld?

Door de verbindingen op alle lagen ‘los te koppelen’, kun je vrijkomen van datgene wat ons spanning of pijn geeft.

Het heeft dus geen zin om het alleen op mentaal niveau aan te pakken door er over te praten. We dienen ook de diepte in te gaan naar het gevoel. En vice versa net zo goed. We kunnen de emotie wel signaleren, maar als we er niet over praten of niets mee doen, verandert er ook niets.

Het geheel dient behandeld te worden om er van af te komen. Daarom dat een holistische behandeling of (energetische) healing van belang is, omdat je hiermee het vanuit de kern aanpakt.

The body keeps the score: het lichaam signaleert hiermee dus ook waar ‘werk aan de winkel is’.

Jouw ziel die samenwerkt met jouw lichaam(sbewustzijn) wilt altijd terug naar de natuurlijke staat van zijn en dat is ontspannen. Dus waar ergens ook maar iets van spanning o.i.d. is, luister ernaar. Het zijn de richtingaanwijzers.

 

Liefs, Dayenne

 

Over Dayenne

Mijn zielsmissie is de mens ondersteunen in het ascentieproces. Om Thuis te komen bij jeZelf en te leven vanuit je Ware Zelf. Vanuit jouw Ziel en Hoger Zelf.
Laat je inspireren middels mijn artikelen en blogs en hiermee jouw ascentieproces ondersteunen.

In Liefde,  Dayenne

Gerelateerde artikelen

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk komt tijdens mijn sessies veel naar voren. Onderliggende patronen of gedrag dat vaak nog aanwezig is. Of behoeften en verlangens...

lees verder
Geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd

Soms hebben we van die dagen dat het niet lijkt te stromen. Het wringt innerlijk en de dingen gaan niet zoals je wilt. Innerlijke groei gaat gepaard...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin