Home » Blog » Algemeen » Waarom bewustwording zo belangrijk is.

Waarom bewustwording zo belangrijk is.

door | 25 jul, 2022 | Algemeen, Inspiratie

Waarom is bewustwording zo belangrijk?

Voor mij staat groeien en verandering in je leven gelijk aan bewustwording. Zonder bewustwording kun je niet groeien, want je weet tenslotte niet wat er anders moet of kan.

Bewust worden van iets (in of buiten jezelf) is altijd de 1e stap. Alles wat erna komt volgt van zelf.

Plus hierbij zitten we ook in een universele verandering. Daar waar we een heel tijdperk voornamelijk vanuit het hoofd geleefd hebben – heel mentaal, ego en prestatie gericht – mag het nu vanuit het hart zijn.

Een tijdperk waarin we leven vanuit het hart. Hoe merk je dit?

Hoogstwaarschijnlijk dat je steeds meer bij jezelf komt. Of op zoek bent naar jeZelf. Wie ben je nu eigenlijk? En leef je eigenlijk wel je eigen leven of….?
Misschien vraag je je wel af of datgene wat jij nu doet of hoe jij in het leven staat nog wel bij je past? Misschien twijfel je over die baan of relatie waar je in zit. Jouw gevoel van binnen gaat zich namelijk steeds meer laten horen.
Misschien merk je ook wel dat je steeds meer vanuit bezieling wilt leven. Met Hart & Ziel dus.
Of misschien wil je steeds meer een bijdrage aan iets leveren, omdat je voelt dat je dat te doen hebt. Misschien ben je wel op zoek naar jouw roeping of missie.

Leven vanuit het hart betekent ook dat jouw ziel steeds meer van zich laat horen. Dit gebeurd trouwens vanzelf. Dat is nu eenmaal het tijdperk en energie waar we in zitten. Je kan de stem van je ziel tegenwoordig niet langer meer negeren.

Wat gebeurd er als je de stem van je ziel negeert?

Dan kunnen lichamelijke of psychische klachten het gevolg zijn. Vanuit een holistische visie is alles met elkaar verbonden. Alles is één geheel. Jouw ziel – jouw wezen en ware kern, ware zijn – is wie jij diep van binnen bent. Jouw ziel staat in contact met het lichaam, maar ook met je denken en voelen.
Jouw hart is de poort naar jouw ziel. Jouw hart is ook de bemiddelaar tussen het denken en het voelen. Wanneer jij tegen de stroom van je ziel in gaat, gaat de ziel als het ware “protesteren”. Zij doet dit echter liefdevol. Echter wanneer langdurig de signalen genegeerd worden, dan zullen de klachten en signalen steeds erger worden. Zo erg tot er bijvoorbeeld een depressie, burn-out of ander crisis het gevolg zal zijn. Niets anders dan een wake-up call. Om bewust te worden dat het leven dat je leidt niet in overeenstemming met je hart en ziel is.

Hoe herken je de signalen van je ziel en lichaam?

Eerst zijn het subtiele signalen door wat fysieke ongemakken. Af en toe eens spanningen in je lijf, zoals schouders, rug, hoofd- of buikpijn. Onze aangeleerde reactie is het buiten je te zoeken en rationeel handelen door te denken dat dit door een verkeerde houding komt of een rare beweging gemaakt te hebben. Dit is natuurlijk ook goed mogelijk, echter wanneer het een puur fysieke oorzaak is, is dit vaak op korte tijd weer hersteld. Het lichaam is namelijk een meester in zelfgenezend vermogen. Kijk maar naar een (snij)wond of wanneer je een been of arm breekt.

Echter wanneer klachten niet puur van fysieke oorzaak zijn, maar een dieperliggende oorzaak hebben, blijven de klachten aanhouden. En daar waar ze eerst wat subtieler zijn, worden ze langzaam aan steeds “harder” en meer aanwezig. Een enkele keer spanning, wordt opeens chronische spanning. Af en toe hoofdpijn wordt dagelijkse hoofdpijn.
Af en toe stress, wordt chronische stress.

Wanneer je dit ook nog eens met pijnstillers of andere medicatie gaat bestrijden, los je niets op. De pijn of spanning wordt tijdelijk verlicht, maar dieperliggend is die stress, onrust, verdriet, woede, angst e.d. nog steeds aanwezig. Op zielsniveau dus.

Jouw ziel gaat als het ware harder schreeuwen in de hoop dat je haar gaat horen. Ofwel krijg je mogelijk meer fysieke of psychische klachten. Stress en spanning leidt zo uiteindelijk tot overspannen zijn, depressie, burn-out, chronische vermoeidheid of welke andere aandoening dan ook. Niet te vergeten welke mogelijke andere fysieke klachten hiermee gepaard gaan, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartklachten, ontstekingen in het lichaam, haaruitval, eczeem, onrustige huid e.d.

Allemaal signalen waar jouw ziel samenwerkt met het lichaam om jou iets helder te maken!
Ten eerste om te luisteren naar je lichaam. Ervan bewust worden dat het lichaam vóór jou werkt i.p.v. tegen je. Dit is je tenslotte aangeleerd en voorgeschoteld in deze wereld. Bij klachten zoek je het buiten je en ga je naar de arts die met een middeltje het komt verhelpen. Echter zoals aangegeven, dit is in de meeste gevallen symptomatisch.
Ook dit is ondertussen achterhaald en weten we tegenwoordig wel beter. En ook dat hangt samen met ‘leven vanuit je hart’: dat je weer vertrouwt op jeZelf en je eigen lichaam.

Ten tweede is luisteren naar je lichaam, direct ook luisteren naar jeZelf, jouw ziel dus. Want wie weet er beter dan wat jij nodig hebt of goed voor je is, dan jij Zelf?!
Vrijwel iedere klant in mijn praktijk heb ik vaak horen zeggen: “Ja maar diep van binnen weet ik het ook wel!” Precies dit dus!

Diep van binnen (dat is jouw zielenstem, JOUW STEM) weet je het ook. Net zoals de uitspraak: “luister naar je hart, want het klopt.” Helemaal waar!

Jouw hart en ziel werken samen door jou te signaleren. Via ingevingen (intuïtie) die als gedachten in je op komen, steeds herhalende gedachten, fysieke ongemakken. En zij communiceert weer met je lichaam.

Zo zie je dat je niet alleen je fysieke lichaam, gedachten of gevoelens bent. Jij hebt ze. Jij bent een ge-HEEL. Alles staat met elkaar in verbinding. Dat is wat er met holisme/holistisch wordt bedoelt. Afgeleid van het griekse woord ‘holos’, dat geheel, allesomvattend en verbindend betekent.

Bewustwording is dus nodig.

Bewustwording en bewustzijn is dus nodig. Hierdoor groei je niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook op zielsniveau. Je leert jeZelf alsook je lichaam beter kennen. Je leert je gevoelens, emoties en gedachten herkennen. Hoe deze jou beïnvloeden en hoe je kunt leren hoe ook deze vóór jou i.p.v. tegen jou werken. En hoe je in verbinding met jeZelf bent, waar hoofd, hart en buik op één lijn zitten en allemaal in dienst vóór jou kunnen zijn.

Dat is de reis die we met ons allen aan het maken zijn. Thuiskomen bij jeZelf. Leven vanuit Hart en Ziel. Dat jij jeZelf ook weer helemaal kunt zijn. Los van al die overtuigingen, patronen, conditioneringen. Vertrouwen op je Eigen Wijsheid.
Alles werkt met elkaar samen en daarom is bewustzijn en -worden van zo belangrijk. Dat geeft uiteindelijk de groei en verandering die je zo graag wilt!

 

Liefs, Dayenne

 

Over Dayenne

Laat je inspireren met mijn artikelen over het Thuiskomen bij jeZelf. In balans zijn met je hoofd,  hart en gevoel. Hoe je leert luisteren naar je lichaam en intuïtie. Wie je bent en hoe je weer helemaal jeZelf kunt zijn. Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Herinner je wie je bent.

Herinner je wie je bent.

Lieve mensen, Het gaat niet zo zeer om wat je buiten je ziet gebeuren. In mijn beleving is het juist van belang om innerlijk het werk te doen. Wat...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dayenne

Dayenne

I will be back soon

Dayenne

Heyy! Waarmee kan ik jou van dienst zijn? Stel gerust je vraag via whatsapp of bel mij.

chat
Tweet
Share
Share
Pin