Home » Blog » Inspiratie » 10 tips om je hoofd leeg te maken
hoofd-leeg-te-maken

10 tips om je hoofd leeg te maken

door | 6 jul, 2023 | Algemeen, Inspiratie

Wat doe jij om je hoofd leeg te maken?’ vroeg onderstaand theelabel mij. Nou tegenwoordig hoef ik niet meer echt mijn hoofd leeg te maken, omdat ik nagenoeg rust in mijn hoofd en mijzelf ervaar.

hoofd-leeg-te-maken-1

Hoe dit komt?

Omdat ik veel meer in het moment leef en aanwezig ben. In mijn lichaam en in contact met mijn gevoel wat ervoor zorgt dat ik minder in mijn hoofd ben. En wanneer ik wel weer even teveel in mijn hoofd aanwezig ben ga ik weer terug naar mijn gevoel en lichaam. Even dat momentje voor mijzelf nemen. Desnoods pas ik de bodyscan toe als ik merk dat het wat lastiger is uit mijn hoofd te komen.

Mijn vraag aan jou: wat doe jij om je hoofd leeg te maken? Ik heb in ieder geval een aantal tips voor je om je hoofd leeg te maken.

10 tips om je hoofd leeg te maken.

1. Afstand nemen van waar je mee bezig bent.

Ga even wat anders doen of lekker naar buiten. Wellicht weet je dat het goed is om even rust te nemen of er tussen uit gaan, maar het probleem is vaak dat je de tijd er niet voor neemt. Eigenlijk best zonde, want wat zijn nu die paar minuten op die hele dag?
Al is het een kwartier of een half uurtje. Wees hierin constructief i.p.v. destructief. Je kunt beter enkele korte pauzes inlassen en hiermee je voordeel op de lange termijn doen, dan maar door blijven gaan en vervolgens een dik hoofd te hebben.

2. Ga een rondje wandelen.

Nog beter is om naar het bos te gaan. Letterlijk frisse lucht nemen. Of even ‘uitwaaien’.

3. Visualisaties.

  • Als je ervaart dat het druk in je hoofd is, ga dan eens ordenen in je hoofd. Je kunt je voorstellen alsof het een magazijn is met dozen en je gaat deze dozen ordenen, zodat er weer structuur en rust voor jou is.
  • Of stel je voor dat je hoofd verdiepingen heeft waar je de stofzuiger doorheen haalt.

Er zijn veel manieren om met visualisaties te werken. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Het gaat niet zozeer om de visualisatie, maar het effect ervan.

Hoe kom je er achter welke visualisatie voor jou werkt?

Stel jezelf de vraag: “Wat zou ik doen om rust te creëren?” Hoe zou je dat aanpakken in jouw leven? Op die wijze kun je dit dan ook als visualisatie gebruiken om je hoofd leeg te maken.
Soms kan het ook letterlijk je huis opruimen of schoonmaken zijn.

Wellicht herken je dit ook? Een opgeruimd huis, is ook een opgeruimd gevoel in je hoofd en jezelf.

4. Mediteer.

En niet die ene keer wanneer het nodig is. Nee, maak er een gewoonte van om vaker in rust te zijn. Zo train jij je hersenen om rustiger in je hoofd te zijn (je komt meer in de alfa-hersengolven dan in de beta-golven waar de activiteit hoger is). Het hoeft geen uren te zijn. Je kunt beter kleine momenten in je dagelijkse ritme toepassen, dan een enkele keer voor lange tijd. Dit houd je veel langer vol en zo werk jij aan het lange termijn effect.

En nee…mediteren hoeft echt niet in kleermakerszit en mantra’s te neuriën. Doe gewoon wat voor jou goed voelt. Of dit nu zittend of liggend is of ergens op een rustig plekje in de natuur. Het gaat er vooral om dat jij even die tijd voor jezelf neemt en rust in je hoofd creëert.

5. Neem een (voetreflex)massage, ga eens lekker naar een wellness of doe iets wat jou totale ontspanning geeft.

Even lekker me-time, wie wil dit nou niet?! Uit je hoofd en in je lijf. Beter kan het eigenlijk niet.

6. Boek een healing.

Wist je dat je met een healing ook je hoofd leeg kunt maken? Misschien ervaar jij de spanning, stress of drukte in je hoofd, maar het is juist ook aanwezig op energetisch niveau. Misschien wel meer dan je denkt. En het helpt om je bewuster te maken van wat er in je leeft en wat de impact ervan is. Niets mis mee om daar eens de “energetische stofzuiger” doorheen te halen en een clean up te doen van je aura.

7. Ga (moes)tuinieren.

Lekker met je handen de aarde in. Ook dat haalt je uit je hoofd, om aanwezig in het moment te zijn. Verstand op nul en genieten van al het leven wat de natuur jou laat zien. De bloemen, planten, groenten, fruit en de beestjes en dieren die in overvloed aanwezig zijn. Alleen daar naar kijken en van genieten is ‘in het moment zijn‘.

En omdat de natuur aardend werkt, haalt het je uit jouw hoofd.

8. Schrijf de dingen waar je mee zit of wat jouw bezighoudt van je af.

Het werkt echt. Je hoeft er niet meer aan te denken, want het staat tenslotte op papier.

9. Bespreek waar je mee zit of wat jou bezighoudt met een dierbare.

Misschien zit je wel ergens mee, blijf je piekeren en malen over datgene wat jou dwars zit. Bespreek dit dan met iemand. Weet dat dit echt gaat opluchten. Want net zoals bij schrijven, hoef je er niet meer aan te denken, gezien je er uiting aan hebt gegeven. Het krijgt letterlijk ruimte en dat lucht op.

10. Integreer de bodyscan in je leven.

Net zoals met mediteren, zou de bodyscan in je dagelijkse ritme thuis mogen horen. Zoals de naam al zegt ga je je lichaam scannen. Beginnend bij je hoofd verplaats je heel bewust je aandacht van je hoofd naar je tenen. Je mag dit zo uitgebreid maken als je wilt, maar neem er zeker zo’n 5 tot 10 minuten de tijd voor.
Doordat jij je aandacht (=energie) verplaatst, zak je ook steeds meer in je lichaam. En aanwezig en in je lichaam zijn betekent ook dat je minder of niet meer in je hoofd aanwezig bent. Ook dus goed om je aandacht naar je voeten te brengen, daar waar de aarde is. Dat geeft letterlijk die aarding/gronding.

Hopelijk heb ik je weten te inspireren met deze 10 tips om je hoofd leeg te maken. Geniet ervan!

 

Liefs, Dayenne

Over Dayenne

Laat je inspireren met mijn artikelen over het Thuiskomen bij jeZelf. In balans zijn met je hoofd,  hart en gevoel. Hoe je leert luisteren naar je lichaam en intuïtie. Wie je bent en hoe je weer helemaal jeZelf kunt zijn. Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin