Er zijn verschillende manieren om in contact met je lichaam te komen. Enkele simpele voorbeelden hierin zijn: dansen, bewegen, sporten, lopen, springen, bewust ademen, naar je lichaam kijken e/o aanraken, de omgeving of een voorwerp observeren. Het laat je simpelweg weer aarden. Maar ook de volgende methoden helpen je verder.

Een eerste methode: de bodyscan.

Persoonlijk werk ik het meest met de bodyscan. Zoals de naam al weergeeft ga je je lichaam scannen. Het beste kun je je lichaam scannen van hoofd naar tenen. Waarom? Omdat je juist uit je hoofd wilt. En omdat je meer in je lichaam aanwezig wilt zijn. Zo kom je automatisch dichter bij jezelf en dus ook in je gevoel. Er ontstaat meer rust in je lichaam en je hoofd, omdat je je aandacht verplaatst.

Wat doe je tijdens een bodyscan?

Zoals gezegd ga je je lichaam scannen van hoofd naar tenen. Je bent dus bewust met je aandacht bij lichaamsdelen aanwezig. Je kan het zelf zo kort of lang maken als je wilt, als het je maar helpt om tot jezelf te komen en uit je hoofd.

Ik heb hier een bodyscan opname voor je die ik zelf heb ingesproken. Doe er je voordeel mee. Beluister hem regelmatig, hiermee train je jezelf om sneller in deze rust te komen. Je geeft hiermee ook je hoofd het signaal dat het steeds rustiger mag worden. Feit is ook hoe vaker je iets beoefent en herhaalt, hoe meer eigen het wordt. Een tweede feit is dat als je dit regelmatig doet – liefst dagelijks – dat je het als lange termijn effect in je leven integreert. Op den duur is het zo eigen, dat je vanzelf meer uit je hoofd bent en meer in contact bent met je lichaam. Je kan hem dan ook eenvoudig zelf doen zonder te beluisteren, omdat je met je aandacht (meer) bij je lichaam bent en niet zozeer meer in je hoofd.

Zet bodyscan online op website, houdt mensen op de website.

Beluister hier de bodyscan.

Een tweede methode vanuit de bodyscan: verplaats je aandacht naar je lichaam.

Mocht je thuis zijn in het effect van de bodyscan, kun je een volgende stap maken. Vanuit de bodyscan leer je namelijk je aandacht te verplaatsen naar je lichaam. Hiermee ben je dus automatisch al uit je hoofd. Een volgende stap is wanneer je in gesprek bent met iemand, kun je dan bewust aanwezig zijn bij je lichaam en toch in contact met de ander zijn? Test dit eens voor jezelf uit. Wellicht dat het wat oefening nodig heeft, maar zoals je weet: oefening baart kunst!

  • Voorbeeld 1:

Stel je bent met iemand in gesprek en je zit op een stoel. Kun je bewust voelen dat je op de stoel zit met je billen, zitbotjes, je bovenbenen die het zitvlak aanraken, je voeten die de grond aanraken en als de stoel een leuning heeft dat je voelt hoe je rug er tegen aan zit.

  • Voorbeeld 2:

Je zit op de bank en bent tv aan het kijken of een boek aan het lezen. Kun je bewust met je aandacht bij je lichaam zijn en tevens bij het programma dat je aan het kijken bent of het boek dat je het aan het lezen bent?

  • Voorbeeld 3:

Je komt iemand buiten tegen en raakt hiermee in gesprek. Ook hierbij kun je eens voor jezelf nagaan of je bij je lichaam aanwezig kunt zijn en toch in contact met de ander. Je voelt hoe je staat, hoe je houding is. Sta je stevig op je benen of wankel je heen en weer? Voel je je buik en voel je ook dat jouw voeten contact met de grond maakt?

  • Voorbeeld 4:

Je loopt bijvoorbeeld rond in een winkel en lukt het dan ook om volledig bij jezelf aanwezig te zijn? Je voelt je lichaam en tevens doe je jouw boodschappen.

  • Voorbeeld 5:

Je geeft jezelf wat ‘me-time’ door bijvoorbeeld een massage te boeken. Wat ik nog veel bij mensen zie en voel gebeuren is dat ze “denken” ontspannen op de massagetafel te liggen, maar ondertussen zijn ze met hun gedachten heel ergens anders.

Bij een ontspannende activiteit als deze (of bijvoorbeeld de sauna, wanneer je bij de kapper bent, je bent aan het eten, puzzelen, creatief bezig zijn etc.), blijf je ook met je aandacht bij jouw lichaam én de massage (of andere activiteit).

Anders is het wel heel zonde, dat jij jezelf iets gunt en vervolgens ben je met je aandacht heel ergens anders, dan met de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent of ontvangt. Me-time is me-time, gun jezelf dan ook al die tijd en laat die gedachten voor wat ze zijn. Het zijn tenslotte maar gedachten. Je bent dan ook niet in het hier en nu aanwezig, maar juist in het verleden of de toekomst. Iets waar het hoofd heel goed in is om je mee naar toe te nemen.

Zo zijn er verschillende voorbeelden waar je dit kunt toepassen. Waar het om gaat is of jij je aandacht bij jezelf, bij je lichaam kunt houden?

En kun je ook waarnemen wanneer je in je hoofd zit, terwijl je met iets bezig bent?
En wat gebeurt er dan allemaal in je hoofd?
Welke gedachten nemen je mee op ‘reis’?
Waarom halen die gedachten je bij jezelf vandaan, uit het hier en nu?

Een derde methode: mindfulness.

Zoals je wellicht bij de bodyscan ook al merkt, is dit ook een stukje mindfulness. Door met je aandacht in het hier en nu te blijven.

Je leeft dus niet meer zo zeer op die automatische piloot. Ook hierbij geldt door bewust te zijn van jezelf en de dingen die je doet, kom je dichter bij jezelf en je gevoel en ben je dus minder in je hoofd aanwezig.

Een voordeel hierbij is ook dat je de dingen kunt accepteren zoals ze zijn of dat je wellicht problemen of situaties vanuit een andere kant kunt bekijken.

Ook hierbij geldt: hoe vaker je iets doet, hoe meer eigen het wordt. Oefenen en herhalen. Dat zorgt er voor dat je iets nieuws leert én dat je het stapsgewijs in je leven integreert. Dit is dus werken aan de lange termijn effect en niet aan het korte termijn effect.

Doordat je bewuster leeft, kun je ook meer ontspannen door het leven gaan.

Een vierde methode: meditatie.

Voor iedereen is mediteren anders. Het is echt niet zo dat je op een kleedje moet gaan zitten in kleermakerszit en de klank ‘ohm’ te uiten. Dit mag natuurlijk wel, maar laten we het lekker natuurlijk en nuchter houden.

Voor mij is mediteren het moment dat je voor jezelf neemt. Door bijvoorbeeld al de oefening van de bodyscan te doen, ben je al aan het mediteren. Maar ook als jij buiten op een bankje in het zonnetje zit, genietend van de warmte, de vogels die fluiten of iedere andere activiteit dat jouw rust geeft, dat is m.i. al mediteren. Je staat jezelf namelijk toe om de rust in te gaan, bij jezelf te zijn en hiermee dus ook ontspanning ervaart.

Dit kan met of zonder muziek. Voordeel is wel als je rustige muziek gebruikt, je hiermee je hersenen traint om minder in een actieve staat aanwezig te zijn. Je hersenen zijn namelijk actief op verschillende frequenties in Hertz uitgedrukt.

methode

Delta: 0 – 4 hertz: diepe slaap, helend
Thèta: 4 – 7 hertz: meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
Alpha: 8 – 12 hertz: stress verlagend, beter leren
Bèta: 13 – 30 hertz: focus, energie, helder
Gamma: 30 – 100 hertz: zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

 

 

Overdag als je bezig bent zijn de frequenties van de hersengolven op bèta of gamma-niveau. Wanneer je meer met meditatie en eventueel muziek bezig bent, breng je de frequentie van de hersengolven omlaag in een andere frequentie die in hertz wordt uitgedrukt. Je traint hiermee dus ook jouw hersenen om makkelijker in die staat van bewustzijn of ontspanning te komen.

Ook hierbij zijn er verschillende manieren om via muziek hiermee bezig te zijn. Zoals ‘binaural beats’ en ‘high frequency music’.

Doe vooral wat voor jou prettig hierbij voelt. Of je nu met muziek of niet wilt mediteren. Of gewoon de natuurgeluiden voor je laat werken. Of je dit zittend of liggend doet. Er is geen juiste manier van mediteren, maar vooral de manier dat vóór jou werkt!

Wederom is het doel dat je rustig in je hoofd wordt en meer in contact met jezelf komt.

Een vijfde methode: creatief bezig zijn.

Creatief bezig zijn komt vanuit je gevoel. Creatie komt vaak voort vanuit intuïtie, een deel van je gevoel. Wanneer je vanuit je hoofd creatief wilt zijn, komen er vaak oordelen bij kijken of is het nooit goed genoeg. Terwijl als je gewoon lekker creatief kunt zijn, zonder nadenken dus, dan stroomt ook die flow van creatie. Dan voel je ook echt dat je in die flow zit en alles is eigenlijk goed.

Hiermee ben je dus ook uit je hoofd en bij jezelf, bij je gevoel.

Misschien denk je nu wel ‘ja maar ik ben niet creatief of ik weet niet hoe?’

Onzin….iedereen is creatief, echter vaak zitten er beperkende overtuigingen en oordelen op.

Dat het misschien even zoeken is naar die innerlijke creativiteit, dat is mogelijk. Maar begin gewoon. Alles heeft een 1e stap. En wederom ook hierbij is hoe vaker je ermee bezig bent, hoe meer je er in kunt groeien.

Wat is creatief bezig zijn?

Dit kan van alles zijn. Denk aan tekenen, schilderen, zang, dans, tuinieren, muziek maken, knutselen, mood-/visionboards maken, timmeren / met houtwerk bezig zijn of iets bouwen.

Het gaat niet om hoe perfect iets is, maar vooral dat je creatief bezig bent. Om gewoon lekker bij jezelf aanwezig te zijn, zodat je hoofd zich eens even nergens mee kan bemoeien.

Een zesde methode: zelfonderzoek.

Zoals je ziet zijn er verschillende methoden, tips en tricks. Ik ben nogal voorstander voor dat jij zelf gaat ontdekken wat voor jou werkt. Ieder is namelijk uniek en wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet of minder te werken.

  • Dus wat helpt jou om dichter bij jezelf te zijn?
  • Waar word jij rustig van?
  • Wat haalt jou helemaal uit je hoofd en dat je in het nu aanwezig kunt zijn?
  • Wat is jouw methode?

Ga eens op zelfonderzoek. Geniet van het avontuur en alles dat je in jezelf mag ontdekken.